"Hoe stiller je wordt, hoe meer je kunt horen."
~ Rumi ~
Home Bedrijfsyoga Sonja Praktische Info Recensies Cadeaubon Artikelen
Chakra's

Cursus Yoga en Chakra's

In de deze cursus van 8 lessen staat iedere week een ander chakra centraal. We beginnen bij Muladhara chakra (eerste chakra) en eindigen bij Sahasrara chakra (zevende chakra). Ieder chakra heeft een eigen kwaliteit en die komt tot uitdrukking in de asana's die we in de les oefenen. We besluiten de cursus met een reis door alle chakra's. Per week zullen er twee verschillende lessen zijn.

Het woord chakra wordt veelal vertaald met wiel of ronddraaiende kolk van energie. De chakra's zijn gelegen in het subtiele lichaam. Er zijn 7 hoofdchakra's en deze zijn verspreid over de wervelkolom vanaf de staartwervels naar de kruin van het hoofd. Ze vertegenwoordigen zeven niveaus van bewustzijn. Via de chakra's nemen we informatie op uit de buitenwereld en vanuit de chakra's reageren we op de wereld om ons heen.

Door onder meer onze opvoeding, de omstandigheden en cultuur waarin we opgroeien en bepaalde besluiten die we als volwassenen nemen, kunnen er blokkades of openingen ontstaan naar de chakra's. Deze blokkades of openingen manifesteren zich in het fysieke lichaam. Ook zijn ze van invloed op hoe we ons voelen en onze gedachten. Hoe we in het leven staan en omgaan met de dingen die op ons levenspad komen, kunnen we vaak herleiden tot blokkades of openingen naar een bepaald chakra. De chakra's staan niet op zichzelf, maar zijn met elkaar verbonden. Hierdoor heeft een chakra die minder goed functioneert ook een uitwerking op de andere chakra's.

Ieder chakra is van invloed op verschillende gebieden in ons lichaam. Een voorbeeld hiervan zijn de hamstrings. Die vallen onder het uitstralingsgebied van eerste chakra. Dit chakra gaat over veiligheid, overleving en vertrouwen in het eigen lichaam. Wanneer we bijvoorbeeld veel spanning vasthouden in de hamstrings, kan dat een gevolg zijn van een (onbewust) gevoel van onveiligheid. Overgave aan de zwaartekracht is niet zo vanzelfsprekend.

Door het beoefenen van asana's die de fysieke kracht aanspreken krijgen we meer vertrouwen in ons eigen lichaam. En oefeningen die zorgen voor ontspanning en overgave aan de zwaartekracht kunnen ervoor zorgen dat bepaalde patronen of gehechtheden die zich in de spieren hebben vastgezet, gaandeweg worden bevrijd en losgelaten.

Wanneer we meer toegang krijgen tot de bewustzijnsniveaus van de chakra's en inzicht in eventuele blokkades, kunnen we deze bevrijden of zodanig beïnvloeden dat een blokkade geen energie meer naar zich toetrekt.

De cursus is zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Ook hoef je niet te geloven in het wel of niet bestaan van chakra's. Het gaat om jouw ervaring en niet wat je zou moeten ervaren.

Aan het einde van de cursus ontvang je een hand-out met aanvullende informatie over de chakra's.

Wanneer?

momenteel geen datum gepland

Shiva icon

Wil je deze cursus aanbieden in jouw studio? Neem dan vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.

Shiva icon

Onderstaand een korte video van een zeer geliefde leraar van de Saswitha Opleiding over de periodes waarin de verschillende chakra's zich ontwikkelen.