Header SatyaYoga
Je bevindt je hier: HomeSaswitha Yoga ► Yoga algemeen

Wat is Yoga?

Yoga is een tijdloze praktische levenswetenschap die duizenden jaren geleden in India is ontstaan en houdt zich bezig met het welzijn van de mens als geheel. Centraal staat de vraag: wie ben ik ten diepste? Yoga is een methodiek waarmee je het proces van zelfontdekking kan aanzetten en stimuleren.

In India bestaat een eeuwenlange ervaring met technieken om het denken te leren beheersen. De oude yogi’s wisten al hoe de mens de neiging heeft de eigen bewustwording te blokkeren en hoe we deze blokkades kunnen leren doorgronden.

Het eerste boek waarin deze praktijk wordt beschreven is het klassieke werk Yoga-Sutra’s van Patanjali dat waarschijnlijk rond 200 jaar v.Chr. is ontstaan. Het boek bestaat uit 195 sutra’s, leidraden of spreuken, die de theorie en de praktijk van yoga beschrijven.

Volgens deze filosofie is het uiteindelijke doel van de beoefening van yoga om het lichaam voor te bereiden op langdurige meditatie in de lotushouding, zonder afgeleid te worden door fysieke ongemakken. De definitie volgens de Yoga-Sutra’s van Patanjali is dan ook: Yoga is het stilleggen van de wervelingen van denken.

Yoga is een spirituele weg, die je de ruimte geeft om je eigen mogelijkheden te ontdekken op een bij jou passende wijze. Door oefening en bewustwording kan het inzicht groeien in wie je werkelijk bent.